Tytuł: Smak. Akademia mądrego dziecka. Bobas odkrywa naukę
Seria: Akademia mądrego dziecka, Bobas odkrywa naukę
Autor: Ruth Spiro, Irene Chan
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 11.08.2021
Liczba stron: 20
Smacznego!
"Smak" to książeczka poświęcona jednemu z pięciu podstawowych zmysłów. Seria „Bobas odkrywa
naukę” zyskała wraz z niniejszą premierą bardzo ciekawą pozycję, dzięki
której najmłodsi dowiedzą się bardzo wielu rzeczy dotyczących kwestii
dotyczących zarówno samego smaku, jak również procesów odpowiedzialnych za jego odczuwanie.
Wrażenia smakowe powstają we względnie prosty, a jednak dosyć skomplikowany sposób. Wszystko rozpoczyna się wraz z odczuwaniem przez nas smaku, a dzieje się to dzięki kubkom smakowym, które odbierają impulsy przekazywane następnie do mózgu. O wszystkim tym możemy się dowiedzieć z kolejnych stron tej krótkiej, a jednak niesamowicie treściwej pozycji.
Bardzo dużo dobrego dla zrozumienia zamieszczonych w książce treści zrobiły ilustracje autorstwa Irene Chan. Ilustracje są bardzo obrazowe, przyjemne dla oka i w sposób intuicyjny zrozumiałe – nawet jeśli obrazują kwestie dosyć skomplikowane, jak na przykład proces przetwarzania impulsów smakowych w mózgu. Duże brawa za szatę graficzną!
Książeczka napisana jest językiem prostym i przystępnym, a do tego zrozumiałym. Poruszane kwestie mogą być jednak dość mocno skomplikowane dla małego odbiorcy… Trudno jednak wyobrazić sobie lepszy sposób na ich wyjaśnienie niż ten przyjęty w niniejszej książeczce.
Dziękuję HarperCollins Polska za egzemplarz recenzencki.
#smak #akademiamądregodziecka #bobasodkrywanaukę #harperkids #harpercollinspolska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz