wtorek, 15 listopada 2022

Nieoficjalna książka kucharska Harry'ego Pottera. Od kociołkowych piegusków do ambrozji: 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli - Dinah Bucholz


Wydawnictwo: Znak Literanova
Data wydania: 26.10.2022
Liczba stron: 400


Harry Potter od kuchni!

Czy ponad 20 lat od premiery pierwszej z książek o czarodzieju z blizną na czole jest w ogóle możliwe, aby znalazł się ktoś, kto nie kojarzy i nie rozpoznaje młodego czarodzieja? Wysoce wątpliwe. Harry Potter wtopił się w naszą codzienność, zapadł nam głęboko w pamięć i od lat jest niekwestionowanym symbolem popkultury. To nie podlega dyskusji. Co byście jednak powiedzieli na to, aby Harry zagościł także... w Waszej kuchni? Tak, to możliwe! A wszystko za sprawą "Nieoficjalnej książki kucharskiej Harry'ego Pottera. Od kociołkowych piegusków do ambrozji: 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli" autorstwa Dinah Bucholz!


Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że znamy się z tym młodym chłopakiem z komórki pod schodami już od 20 lat? Czas mija tak szybko! I chociaż wydaje się, że dwie dekady to wystarczająco dużo czasu na to, aby móc poznać Pottera i jego historię na wylot, to jednak wciąż można odkryć w jego magicznym świecie elementy i obszary niezbadane niczym nieodkryte lądy. Takim obszarem jest bez wątpienia temat kulinariów i gotowania w świecie czarodziejów - dzięki niniejszej książce nie tylko bardzo dobrze go poznamy, ale także będziemy w stanie samodzielnie przyrządzić 200 pochodzących z tego świata dań!


Przykładowe czarodziejskie menu? Proszę bardzo:

Przystawka
Francuska zupa cebulowa Stworka – popisowy specjał skrzata domowego;
Danie główne
Klopsiki Molly – obiad z kuchni Weasley’ów;
Deser
Tarta melasowa – ulubiony deser Harry’ego,
Paszteciki z dyni – przysmak z pociągu do Hogwartu.


To tylko przykład - na postawie zamieszczonych w książce przepisów skomponujecie z łatwością swoje własne menu (i to niejedno!). Możliwości kombinacji jest zaiste bez liku, a wybierać możemy spośród takich frykasów i pyszności jak cytrynowe lody na patyku o potrójnej mocy, zbzikowany keks, kanapki z peklowaną wołowiną, kociołkowe pieguski, zapiekanka z cielęciny, pieczeń wołowa po staroangielsku, miętówki-ciągutki, czy kreomowo-czekoladowy tort wyjątkowy.


W tej opinii nie ma miejsca na przytoczenie z osobna każdego z 200 książkowych przepisów (a nawet ich wszystkich nazw), musicie więc uwierzyć mi na słowo - znajdziecie tutaj absolutnie wszystko to, co chcielibyście samodzielnie ugotować po tym, jak zobaczyliście to na ekranie, w trakcie seansu któregoś z filmów z Harry'm w roli głównej. Śniadania, przystawki, obiady, desery - jest tu wszystko, czego tylko dusza zapragnie.


Wszystkie przepisy podzielono na dziesięć osobnych rozdziałów, które odpowiadają najbardziej znanym, filmowo-książkowym lokacjom, w których znani nam bohaterowie często coś konsumowali. Podział może wydawać się dziwny (jak na książkę kucharską, w której dania zwykle podzielone są i usystematyzowane w sposób tematyczny; ale nie martwcie się - na końcu książki jest bardzo przydatny indeks oraz alfabetyczny spis haseł). W gruncie rzeczy taki układ treści jest jednak bardzo sensowny - dzięki niemu zawitamy bowiem kolejno do domu Dursley'ów, na ulicę Pokątną, do pociągu w drodze do Hogwartu, a także do chatki Hagrida, do kuchni Weasley’ów oraz (kilka razy - z różnych okazji i o różnych porach) do Wielkiej Sali Hogwartu, gdzie poznamy przepisy na każdą kulinarną okoliczność. A na deser będzie jeszcze jedno dobrze znane miejsce - Miodowe Królestwo Hogsmeade!


Dzięki tej książce żadna potrawa ze świata Harry'ego Pottera nie będzie już dla Was ani tajemnicą, ani wyzwaniem - stanie się wręcz dziecinnie łatwym zadaniem, a Wy będziecie mogli od teraz czarować w swojej własnej kuchni! Perspektywa jest zaiste kusząca i myślę, że znajdzie się bardzo wielu takich, którzy zechcą posiąść tę kulinarną wiedzę (i bardzo słusznie).


Innymi słowy Hogwart, dom Wesley'ów, Hogsmeade i ich kuchenne zaplecza stają właśnie przed Wami otworem. I choć - jak sam tytuł wskazuje - książka jest jedynie nieoficjalną książką kucharską, to jednak sprawdzi się ona znakomicie w kuchni każdego, kto zapragnie ją w niej umieścić. Czekoladowe żaby i fasolki wszystkich smaków możecie od teraz nie tylko oglądać na filmie, ale możecie je teraz także zrobić - i to własnoręcznie!


Niniejsza książka to lektura, która z całą pewnością będzie nie lada gratką dla każdego fana Harry’ego. Widać, że książkę tę napisano z wielką pasją i po prostu z miłości do serii autorstwa J.K. Rowling. Nawiązując do tej miłości i posiłkując się ludową mądrością o tym, że najlepsza droga, to ta "przez żołądek do serca" wypada stwierdzić, że względem uwielbienia do Harry'ego Pottera nie mogliśmy po prostu trafić lepiej, niż na tę właśnie lekturę!

Gorąco i smacznie polecam!

Znak Literanova - dziękuję.

#nieoficjalnaksiazkakucharskaharryegopottera #harrypotter #dinahbucholz #znakliteranova #wydawnictwoznak #cosnapolce #kuchnia #magia #gotowanie #ksiazkakucharskapelnamagii #dobraksiazka #czytamksiazki #bookstagram #bookstagrampolska #bookreview #recommendedbooks












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz