piątek, 7 kwietnia 2023

Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL-u - Aleksander Szojer, Anna Szojer


Autor: Aleksander Szojer, Anna Szojer
Wydawnictwo: Silesia Progress
Data wydania: 01.10.2022
Liczba stron: 328


W śląskiej kuchni.

Książek kucharskich znajdziemy w księgarniach bez liku, są jednak wśród nich takie, które zdecydowanie zasługują na bliższą uwagę! Taką książką jest bez dwóch zdań "Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL-u": niesamowicie przydatny, praktyczny i smaczny zbiór 95 przepisów prosto ze Śląska, a konkretnie z okolic Rybnika. Wielkanoc za pasem, bierzcie się więc za lekturę - przed Wami zestaw przepysznych, kuchennych przepisów na Wielkanoc (i nie tylko) last minute!


Tytuł książki może być nieco mylny, bo same przepisy nie mają z polityką nic wspólnego. Chodzi tu raczej o pokazanie, na czym polega (i polegała) śląska kuchnia w czasie, który najlepiej zapamiętał na podstawie swojego dzieciństwa autor, a mowa o czasach PRL-u. Wszystkie zawarte tu przepisy pełne są ciepła, wspaniałych zapachów i niesamowitych smaków, jakie można znaleźć tylko w babcinej kuchni. Aleksander Szojer przytacza nam niezapomniane przepisy kuchenne autorstwa swojej babci i całej rodziny, które będą dziś równie smaczne i na miejscu, co niegdyś.


Co do czysto śląskiej kuchni, to znajdziemy w środku zbiór przepisów, których próżno szukać gdzie indziej: wodzionka, zupa z ajnlaufem (zupa zacierkowa), oberiba (zupa kalarepowa), karbinadle (kotlety mielone), szałoty (sałatki), gumiklyjzy (kluski), kołocze (ciasta), zinsty (babki marmurkowe) i hauskyjzy (ser kminkowy) to tylko wierzchołek przepysznej, kuchennej gór lodowej, którą będziecie mogli sami przygotować we własnej kuchni!


Patrząc na sprawę tematycznie, znajdziemy tu potrawy praktycznie na każdą okazję. Będą więc śniadania, obiady, kolacje, ciasta i desery, a także odświętne potrawy (osobny rozdział poświęcono Bożemu Narodzeniu i niedzieli, która pod kątem odświętnych potraw na ten dzień tygodnia od zawsze ma na Śląsku szczególne miejsce). Nie zabraknie też absolutnie niezbędnej na Śląsku rolady z kluskami i z modrą kapustą (!), a także tematycznych, kuchennych odniesień do pór roku i do smaków z dzieciństwa.


Krótko mówiąc: palce lizać! Nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego każdemu, kto sięgnie po tę fantastyczną książkę, która jest czymś więcej, niż tylko jeszcze jedną książką kucharką. Jest to bowiem także piękny, widziany przez pryzmat kuchni obraz Śląska i tego, jak bardzo rodzinny jest to region. Wniosek jest jeden: przez żołądek można dotrzeć nie tylko do serca - można dotrzeć także do głębi własnej duszy.


Silesia Progress - dziynkujã!

#mojababciagotowaładlagierka #aleksanderszojer #annaszojer #silesiaprogress #śląskamowa #cosnapolce #dobraksiazka #czytamksiazki #bookstagrampolska #bookstagramsilesia #bookreview #instabooks #instabookspoland #instabookssilesia #dobrŏksiōnżka #Ślōnsk

-----------------------------------

W ślōnskij kuchnie.

Ksiōnżek ô kuchnie i ô warzyniu znojdymy w ksiyngarniach srogo, sōm jednak postrzōd nich take, kere uzdanie zasugujōm na bliższõ uwŏgã! Takõ ksiōnżkōm je bez dwōch zdań "Moja starka warziła dlŏ Gierka. Kulinarnŏ rajza na Ślōnsk w czasach PRL-u": niesamowicie przidajny, praktyczny i smakowity zbiōr 95 receptōw prosto z Ślōnskŏ, a kōnkretnie z ôkolic Rybnika. Hazŏk za pasym, biercie sie tōż za lekturã - przed Wami zestŏw kuchynich receptōw na Hazŏka (i niy ino) last minute!

Tytuł ksiōnżki może być niyco mylny, bo same recepty niy majōm z politykōm nic spōlnego. Chodzi sam radszyj ô pokŏzanie, na czym polygŏ (i polygała) ślōnskŏ kuchnia w czasie, kery nojlepij spamiyntoł podle swojigo dzieciństwa autōr, a mŏwa ô czasach PRL-u. Wszyjske zawarte sam recepty połne sōm ciepłŏ, szumnych wōni i niyôbyczajnych smakōw, jake idzie znojś ino w babcinej kuchnie. Aleksander Szojer przytoczo nōm niyzapōmniane recepty kuchynie od swojij starki i cołkij familije, co bydōm dzisioj tak samo na placowi, co dŏwnieć.

Co do czysto ślōnskij kuchnie, to znojdymy w postrzodku zbiōr receptōw, co prōzno znojs kaj indzij: wodzionka, zupa z ajnlaufem, oberiba, karbinadle, szałoty, gumiklyjzy, kołocze, zinsty i hauskyjzy to ino cympel kuchynij gōr lodowyj, kerõ bydziecie mogli sami narychtować we włŏsnyj kuchnie!

Bez patrzynie na sprawã tymatycznie, znojdymy sam jŏdła praktycznie na kożdõ przileżytość. Bydōm tōż śniŏdaniŏ, ôbiady, wieczerze, ciasta i zisty, a tyż odświętne jŏdła (ôsobny rozdzioł poświyncōno było Bożymu Narodzyniu i niydziele, co pod kōntym odświętnych jŏdeł na tyn dziyń tydnia ôd dycki mŏ na Ślōnsku ôsobliwe plac). Niy braknie tyż absolutnie zdatnyj na Ślōnsku rolady z kluskami i z modrą kapustōm (!), a tyż tymatycznych, kuchynich ôdniesiyń do cołkiego roku i do smakōw z dzieciństwa.

Krōtko bezgŏdanie : palce lizać! Niy ôstŏwŏ nic inkszego, jak winszować smakowitego kożdymu, fto siōngnie po tã fantastycznõ ksiōnżkã, kerŏ je czymś wiyncyj, aniżeli ino jeszcze jednã ksiōnżkōm kucharkōm. Je to pōniywŏż tyż piykny, widziany bez pryzmat kuchnie ôbrŏz Ślōnskŏ i tego, jak barzo familijny je to regiōn. Wzniōsek je jedyn: bez żołōndek idzie dotrzeć niy ino do serca - idzie dotrzeć tyż do głymbie włŏsnyj dusze.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz