środa, 4 sierpnia 2021

Cukier. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką - Cécile Jugla, Jack Guichard, Laurent Simon


Tytuł: Cukier. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką
Seria: Akademia mądrego dziecka, Przygody z nauką
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 28.077.2021
Liczba stron: 24


Tajemnice z cukiernicy.

Cukier - składnik spotykany w każdym domu, w każdej kuchni. Czy może on jednak służyć tylko i wyłącznie do posłodzenia herbaty lub kawy? Otóż nie! Cukier to także składnik co najmniej dziesięciu szalenie ciekawych eksperymentów, które omówiono w niniejszej książeczce :)


Czy można zmusić olej do tańca, a wodę do wspinaczki? Dlaczego słodkie rzeczy się lepią, a podgrzany cukier ciemnieje? Jak skurczyć jabłko, zrobić karmelki, cukier w kostkach i lizaka? Dzieci zadają mnóstwo pytań, bo są z natury ciekawe i chcą zrozumieć, jak działa świat. Mali czytelnicy, dzięki instrukcjom z omawianej książeczki,  będą mogli wykorzystać najprostszy składnik – jakim jest cukier - i za jego pomocą odkrywają podstawowe prawa nauki, przy okazji świetnie się przy tym bawiąc.


Przygody z nauką to seria nowoczesnych książek zachęcających do samodzielnego eksperymentowania i wyciągania wniosków. Jej bohaterami są dzieci, angażujące czytelników do zabawy. Każda zawiera 10 prostych, ciekawych, dostosowanych do wieku doświadczeń z użyciem powszechnych składników.

Wymierną korzyścią wynikającą z przeprowadzenia zamieszczonych tutaj doświadczeń jest sprytne zainteresowanie dziecka prawami fizyki i chemii. Na kolejnych stronach dzieci poznają ich bowiem co najmniej kilka. Pomysł trafiony w dziesiątkę :)


Popularyzowania nauki nigdy nie jest za wiele – zwłaszcza w odniesieniu do najmłodszych. Każdy zdolny człowiek od czegoś zaczynał, dlaczego więc nie zacząć od różnego rodzaju doświadczeń, choćby i tych dotyczących najzwyczajniejszej w świecie wody :)

Dziękuję HarperCollins Polska za egzemplarz recenzencki.

#akademiamądregodziecka #przygodyznauką #harperkids #harpercollinspolska #cukier








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz