wtorek, 23 listopada 2021

Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści - Nigella Lawson


Tytuł: Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy i opowieści
Autor: Nigella Lawson
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 27.10.2021
Liczba stron: 344


Kuchnia pełna pasji.

Kuchnia idealna? Nie ma takiej. Kuchnia i gotowanie mogą być jednak ciekawe, smaczne, kolorowe, intrygujące i... PEŁNE PASJI! Uświadamia nam to Nigella Lawson - kuchenna guru, która jeszcze kilka lat temu rządziła i dzieliła naszymi kuchennymi upodobaniami i nawykami z drugiej strony szklanego ekranu. Dziś o Nigelli jest może nieco ciszej, ale jedno jest pewne - wciąż ma znakomite kuchenne pomysły. Niniejsza książka tylko to potwierdza.


"Zrób, zjedz, powtórz" to wyborny zbiór przepisów poprzeplatanych opowieściami o jedzeniu, napisanych typowym dla Nigelli absorbującym i przenikliwym stylem. Autorka zastanawia się, czym jest przepis, wypowiada wojnę idei grzesznej przyjemności, dzieli się z czytelnikami wiedzą i przepisami, do których nieustannie chce się wracać.


Wielu z nas nie ma pomysłu na codzienne dania. Na obiady, śniadania, desery, kolacje, drobne przekąski... To w pełni zrozumiałe - codzienny pęd skutecznie potrafi zniszczyć jakąkolwiek kreatywność w przestrzeni (nie tylko) kuchennej, a rutyna to coś, co w tej konkretnej przestrzeni zabija... Na szczęście nie dosłownie ;) Ale smak, kreatywność, eksperymenty - to wszystko odchodzi w cień. Nigella Lawson przypomina nam za sprawą niniejszej książki, że kuchnia i gotowanie to jedna wielka przygoda!


A przygoda ta - jeśli tylko tego zechcemy! - może być pełna tego, co bije z każdej strony naszej lektury: PASJI! Lawson serwuje nam jeden przepis za drugim, a wszystkie przeplata życiowymi anegdotami, humorem i swoim czarem, za który całe rzesze widzów szczerze ją polubiły. Wszystko razem wzięte uświadamia nam, że gotowanie to część życia, część jego stylu i (w gruncie rzeczy) jedna wielka zabawa - bawmy się więc! 


W tej książce, dzięki ponad setce nowych potraw z wykorzystaniem jej ulubionych składników, poznajemy kuchenny rytm i rytuały autorki. Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć „morskiego bekonu”), Rabarbar, Czuła apologia brązowego jedzenia, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy – to zapowiedź tylko niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.

Dziękuję Insignis za egzemplarz recenzencki.

#zróbzjedzpowtórz #nigellalawson #wkuchni #gotowanie #gotowaniezpasją #kuchniazpasją #insignis #wydawnictwoinsignis #cosnapolce #bookstagram #bookreview 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz